2009. február 16., hétfő

(Po)Fánk

Kifejezetten jó érzés tud lenni, amikor életed első farsangi fánkját megcsinálod, és az olyan, amilyennek a Nagykönyvben meg van írva.
Szóval az utókornak a nagyontuti recept (magamnak ugyan fecniken tárolom, de hátha másnak is jól jön):
  • 56 dkg liszt (lehet csak finom, vagy fele rétes, fele finom, én az utóbbival dolgoztam)
  • 4 dl tej (kevert lisztnél a 3 is elégnek bizonyult)
  • 3 dkg élesztő
  • 5 tojássárgája
  • 8 dkg Rama (vaj)
  • 8 dkg porcukor
  • csipet só
  • 3 cl rum

Élesztő felfuttat (1 deci kézmeleg tej, 1 kávéskanál (kk) cukor, 1 evőkanál (ek) liszt, összekever, letakar, állni hagy pár percig). Tojássárgája + cukor habbá kever. Élesztőt liszthez + massza + rum + langyos tej összegyúr, amíg közepesen sűrű tésztát nem kapsz. Langyos vaj részletekben hozzáad. (Én óvatos voltam, és a tejet hagytam a legvégére, mert ugye az a lutri, és ha sokat raksz bele, elszúrtad. Eredmény: 1,5 óra gyúrás, csuklófájás, de a tészta jó lett!) Tészta hólyagosra dolgoz. Pihi. (Hidd el, neked szükséged lesz rá, nem csak a tésztának!)
Amikor legalább duplájára kelt, ujjnyi vastagra nyújt. Szaggat, pihentet. Olajat kis lángon forrósít. Ha elég meleg, akkor: tészta közepe jó szélesen benyomkod (úgyis összemegy) , nyomkodással lefele olajba tesz. Kis ideig (1-2 perc) fedő alatt süt. Megfordít. Fedő nélkül süt. Szép szín, kivesz, megesz. Kb 25 db lesz.

Hogy mi legyen a sok fehérjéből? Well... van arra is recept, de még nem próbáltam ki. Majd ha igen, akkor megírom. Most habcsók lett. Az nem kunszt. Cukor + fehérje felver, kanállal sütőpapírra tesz, sütőben 3,5 - 4 órán át szárít. A lényeg, hogy ne csukd be a sütő ajtaját, és max. 80°C-ot tarts benne.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése